Een doorkijk naar de toekomst van Veilingterrein Venlo

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de transformatie van het voormalige Veilingterrein in Venlo. 

Nadat de gemeente Venlo vorig jaar het stedenbouwkundig plan en het ruimtelijke programma goedgekeurde, is nu het bestemmings-plan bijna rond. Daarin staat hoe er straks gebouwd mag worden op het Veilingterrein.

JPO verzorgde een rondleiding om de gemeenteraad en een aantal partners mee te nemen in de toekomst van dit gebied. Veilingterrein Venlo gaat een vliegwielfunctie in het Middengebied vervullen. Wonen, werken en leren worden hier met elkaar verbonden. Directeur Gard Stals benadrukt in zijn verhaal hoe belangrijk het maatschappelijk rendement is voor JPO.

Van grijs naar groen

De ambities voor het gebied zijn groot en groen. Zo’n 70.000 vierkante meter asfalt en oude veilingloodsen worden getransformeerd naar een stedelijke leefomgeving die ademt. Er is bewust
gekozen om slechts een derde van het terrein te bebouwen in gestapelde vorm. Het overgrote deel van het terrein is gereserveerd voor openbare ruimte en groen. In lijn met de ambities van de stad en gebiedspartners wil JPO hier een groene en inspirerende omgeving realiseren. Een plek waar mensen graag willen werken, wonen en studeren en die uitnodigt om te bewegen en ontspannen.

Blauwdruk voor de toekomst

Wethouder Jacques Smeets bevestigt dat de activiteiten op Veilingterrein Venlo helpen om een buiging te geven aan een aantal maatschappelijke opgaves. “Woningtekort, vergrijzing, oplopende zorgvraag in combinatie met uitstroom van zorgprofessionals. Dit zijn allemaal zaken die hier een plek gaan vinden. Het college van B&W gelooft in dit project omdat we aan de voorzijde al heel veel partijen aan elkaar hebben weten te verbinden. Hier zitten straks jongeren, ouderen, alles door elkaar met allerlei achtergronden. Hier kunnen mensen vrij bewegen, recreëren, verbinding met elkaar zoeken. Deze stedenbouwkundige ontwikkeling is eigenlijk een blauwdruk voor de toekomst. Niet alleen platgooien en huizen bouwen, maar kijken naar het integrale vraagstuk. Ontwikkelaar JPO heeft ontzettend veel ervaring met dit soort integrale projecten, waarbij je niet alleen maar kijkt naar de ruimtelijke aspecten maar ook naar de sociaal-maatschappelijke opgaves die er liggen.”
Gemeenteraadslid Hay Janssen vult aan: “De ambitie van Venlo en de toestand van Nederland vraagt dat er meer gebouwd moet worden. Als je kunt bouwen in het groen en je hebt de capaciteit als stad, dan moet je dat zeker doen. Dit terrein ligt al jarenlang braak. Als je ziet dat hier VieCuri ligt, scholengemeenschappen en sportcomplexen dan is het volgens mij een ideaal punt voor een groene oase. Ik geloof dat Veilingterrein Venlo echt een meerwaarde is voor de stad Venlo.”

De verbindende factor

Maud Bouwman, Procesmanager Campusontwikkeling bij Fontys, ziet een verbindende rol weggelegd voor Veilingterrein Venlo. “De Fontys campus en het Veilingterrein kunnen elkaar versterken en een omgeving vormenwaar studenten graag willen studeren, recreëren en wonen. Een plek waar je graag verblijft en terug gaat want hier kun je van en met elkaar leren. De samenwerkingen met bedrijven zoals Canon en onze gebiedspartners VieCuri en Gilde Opleidingen is er al, daarmee werken we aan domeinoverstijgende vraagstukken. Het Veilibgterrein ligt centraal in het Middengebied. Op het moment dat je weet van elkaars plannen en je durft een stip op de horizon te zetten, gaat het werken. Niet ieder op je eigen plek je eigen droompaleis bouwen, maar kijken naar shared facilities en zoeken naar synergie, dan hebben we goud in handen op deze plek.”

Studeren, werken en wonen

Martijn van der Putten van Gilde opleidingen: “Wij zijn gebiedspartner maar uiteindelijk ook maatschappelijk partner. We leiden op voor de vakmensen van de toekomst door toekomst door onderwijs te geven voor, door en liefst in de praktijk. We werken al samen met Fontys en VieCuri en andere naburige partners. De ontwikkeling van het Veilingterrein kan die samenwerking extra versterken. Studenten vinden wellicht hier stages en kunnen anderszins praktijkervaring op doen en uiteindelijk misschien wel werk, of een woning. Het Veilingterrein kan zowel een broedplaats als een rustplaats worden. Deze ontwikkeling verhoogt de aantrekkingskracht op studenten.”

Positive living

Veilingterrein Venlo speelt in op verschillende uitdagingen in onze maatschappij, door ruimte te geven aan nieuwe concepten op het gebied van ondernemen, wonen en studeren. Bedrijven, bewoners en studenten vormen hier straks samen. Binnen de drie thema’s wonen & leven, werken & ondernemen, leren & innoveren wordt Veilingterrein Venlo de thuisbasis voor een positieve levensstijl.
Een van de eerste ondernemers op het Veilingterrein is Topzorg Groeneveld. Zij gaan hier een leefstijlcentrum ontwikkelen, waar de nadruk ligt op preventieve gezondheidszorg en het coachen van een gezondere levensstijl.

We creëren ruimte voor geluk door de mens centraal te stellen, waarbij de menselijke maat onze leidraad is.

Nadja van EsDirecteur JPO

JPO is onderdeel van VolkerWessels

Created by Gewest13

Ruimtevoorgeluk.