icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Weert kiest voor plan 'en' van JPO

Voor de invulling van de Stadsbruglocatie in Weert heeft de gemeente gekozen voor het plan van ontwikkelaar JPO, onderdeel van VolkerWessels. “Naast de duurzame en architectonische aspecten, sprak de combinatie met de sociale context erg aan”, licht wethouder Wendy van Eijk toe.

Het concept is door JPO dan ook ‘en’ genoemd. “Het plan is gebaseerd op inclusiviteit, zo ontstaat een groen én sociaal icoon. Het wordt een plek waarin de ontmoeting centraal staat. Er is ruimte voor iedereen. Het is iconisch, maar wel met de menselijke maat”, aldus Gard Stals, directeur JPO.

‘en’ bestaat uit drie, duurzaam ontworpen, gebouwen, vormgegeven rondom een bezinningstuin. Het plan gaat uit van 16 studio’s met gemeenschappelijke ruimtes en 55 appartementen in diverse groottes, verdeeld over één of twee woonlagen. Daarnaast is er plek voor twee buurtfuncties en kleinschalige horeca.

Proces

Wethouder van Eijk is zeer content met de uitkomst, als ook met het traject daar naartoe. “Voor de uitvraag was met 29 inschrijvers veel animo. De kwaliteit van de andere drie partijen in de laatste ronde was eveneens erg hoog. Uiteindelijk denk ik dat de keuze die de beoordelingscommissie voor ‘en’ Weert heeft gemaakt, een noordelijke stadsentrée oplevert om trots op te zijn.”

Ruimte voor vrijheid

Dat laatste is ook het gevoel dat geboren Weertenaar Stals bij het project voelt. “Het maakt me trots om na jarenlang aan bijzondere projecten elders te hebben gewerkt, nu iets aan mijn ‘eigen’ stad te mogen toevoegen. Weert is de stad in het groen. Met ‘en’ halen we nu ook het groen naar de stad. Met bijvoorbeeld hangende tuinen, groendaken, dakterrassen, ingebouwde nestkasten, toepassing van duurzaam hout en als eyecatcher een groene kroon. Bovendien maakt de aflopende dakconstructie dat iedereen buitenruimte heeft. Het wordt echt een plek met ruimte voor vrijheid. Dat past goed bij Weert. Ruimte om jezelf te zijn; ruimte voor geluk! Dat is tevens waar JPO voor staat.”

Team 'en'

Het team ‘en’, dat de ontwikkelvraag Stadsbruglocatie Weert heeft gewonnen, bestaat uit architect FAAM, landschapsarchitect DELVA, bouwkundig aannemer Stam & De Koning, adviseur duurzaamheid Huisman & Van Muijen, communicatiebureau Gewest 13, makelaar Dwars Makelaars en ingenieursbedrijf Aveco de Bondt. Het consortium wordt aangevoerd door projectontwikkelaar JPO.