icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Verkoop eerste cradle-to-cradle woonwijk Limburg van start

Venlo, 20 juli 2022 – Ter gelegenheid van de start van de verkoop van Vendervaart hebben Marij Pollux, wethouder van gemeente Venlo, en Nadja van Es, directeur JPO, het projectbord van de nieuwe woonwijk feestelijk onthuld. De bouw van deze eerste cradle-to-cradle wijk van Limburg begint in het eerste kwartaal van 2023. Naar verwachting krijgen de eerste duurzame pioniers hun woningen in deze bijzondere woonwijk eind volgend jaar opgeleverd.

Onthulling bouwbord Vendervaart.jpg
Op de foto van v.l.n.r. Mieke van Rijn (buurtplatform), Patty Hauzer (Hauzer & Partners Makelaardij), Frank Blok (Hauzer & Partners Makelaardij), Marij Pollux (wethouder Venlo), Nadja van Es (JPO), Dennis van den Eijnden (Jongen) & Frank van Gemert (JPO)

Aan de Oude Turfstaat in de Venlose wijk ’t Ven verrijst niet alleen een cradle-to-cradle leefomgeving, maar ook één die waarde toevoegt voor bewoners en natuur. Zo komen er wadi’s in het openbaar gebied, insectenstenen, nestelkasten voor vogels en vleermuizen en wordt het water op natuurlijke wijze gezuiverd met een helofytenfilter. “Bewoners wekken bijna alle energie zelf op, hergebruiken hemelwater en leveren met hun woning een positieve bijdrage aan de biodiversiteit”, aldus wethouder Pollux. “Het wonen in een cradle-to-cradle wijk is écht gezonder. Dit is rekening houden met de toekomst. Goed voor het milieu en ook nog eens goed voor de eigen portemonnee.”

Hergebruikt beton en tanks voor hemelwateropvang

Het circulaire van Vendervaart zit ‘m erin dat vrijwel alle grondstoffen of materialen die voor de woningen gebruikt worden, ook weer kunnen worden hergebruikt zonder waardeverlies of dat deze, zonder schade aan het milieu, kunnen worden afgebroken. Zo zorgt bouwbedrijf Jongen – dat de vijftig woningen, verdeeld over twee fases, gaat bouwen – dat de installaties en leidingen losgekoppeld van de casco’s worden aangebracht, zodat de woningen eenvoudig zijn aan te passen aan de veranderende woonwensen en zelfs zijn te demonteren. Daarnaast wordt er met hergebruikt beton gewerkt, komen er daken met zonnepanelen, groene daken op de bergingen, deels groene gevels, optimale isolatie en tanks voor hemelwateropvang in de tuinen.

In balans met de natuur en omgeving

“We zijn er trots op om samen met bouwbedrijf Jongen en de gemeente Venlo deze hele bijzondere woonwijk te ontwikkelen in Venlo”, aldus Nadja van Es, directeur van projectontwikkelaar JPO. “Deze woningen geven mensen de kans hun leven anders in te richten. Gezonder en meer in balans met de natuur en omgeving. Maar ook met een aantal hele praktische voordelen, zoals de lage energielasten en de flexibel in te delen ruimten. We zoeken dus bewoners die geven om hun omgeving en hun footprint willen verkleinen. Daar is Vendervaart bij uitstek voor geschikt. Het wordt een leefomgeving met een positieve impact, die mensen met een duurzaam hart met elkaar verbindt. Wij creëren graag leefomgevingen die ontstaan vanuit visie voor lange tijd het verschil maken. Plekken waar de mens en gezondheid centraal staan. Dat is ruimte voor geluk.”

Fase 1 in verkoop

Fase 1, die uit zes twee-onder-één-kap en drie vrijstaand geschakelde woningen bestaat, is nu in verkoop gegaan bij Hauzer & Partners Makelaardij. In fase 2 volgen nog eens 41 woningen. Meer informatie is te vinden op Vendervaart.nl.