icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Heerlen, Maankwartier

De naam 'Maankwartier' is bedacht door de ontwerper, kunstenaar Michel Huisman, onder wiens regie het plan is gerealiseerd. Bij de start van het project ging het volgens hem 'slecht met de stad'. De stad was in vele jaren ervoor 'beroofd van haar ziel'. Nieuw licht voor de stad kon alleen nog maar van de 'Maan' komen.

Een plek die eerder werd ontweken, donker en sociaal onveilig aanvoelde, is nu een nieuw dynamisch stadsdeel dat fungeert als belangrijk scharnierpunt in de stad. Het verbindt het noordelijk en zuidelijk deel van de stad door middel van een nieuw NS station. Jaarlijks passeren hier 9 miljoen mensen met uiteenlopende bestemmingen. Een rustpunt midden in de stedelijke hectiek.

Vanuit een gedeelde visie en gestoeld op de ideeën van de kunstenaar is een geweldig woon-, werk- en leefgebied gerealiseerd. Het mix-use project spreekt enorm tot de verbeelding en inspireert. Een plek die leidt tot verwondering: het is eigenzinnig, het komt van onderop en bovenal zet het verandering in gang. Heerlen heeft zich hiermee weer op de kaart gezet.

De basis van dit succes is de samenwerking met gemeente, coöperatie en andere procespartners. We hebben, temidden van de crisis, met elkaar lef en doorzettingsvermogen getoond. Het gemeenschappelijk doel verbond. De reden dat we dit als projectteam voor elkaar hebben weten te krijgen. Hierin vonden wij onze ruimte voor geluk.