icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Heerlen, Maankwartier

Kunstenaar Michel Huisman vond dat het slecht ging met Heerlen. In zijn ogen was de stad ‘beroofd van haar ziel’. Nieuw licht voor Heerlen kon alleen nog maar van de ‘Maan’ komen, zo oordeelde hij. En dus ontwierp hij ‘Maankwartier’, het nieuwe NS-station.

Deze donkere plek van weleer, die onveilig voelde en lange tijd werd ontweken, is nu een bruisend stadsdeel. Een belangrijk scharnierpunt in de stad. Maankwartier verbindt het noorden en zuiden van de stad. Jaarlijks passeren hier 9 miljoen mensen met uiteenlopende bestemmingen. Het is een rustpunt midden in de stedelijke hectiek.

Naar gedachtengoed van de kunstenaar ontstond een gedeelde visie voor een prachtig nieuw, woon-, werk- en leefgebied. Een eigenzinnige plek die tot de verbeelding spreekt, inspireert en verwondert. Van onderop tot stand gekomen zet het verandering in gang. Heerlen heeft zich hiermee weer op de kaart gezet. Echte samenwerking met de gemeente, woningcorporatie en andere procespartners vormt de basis van dit succes. Te midden van de crisis hebben we lef en doorzettingsvermogen getoond en voelden we ons verbonden door hetzelfde doel. We wilden waarde toevoegen, iets prachtigs nalaten.  Dat is voor ons ruimte voor geluk.